27 April, 2014

Mini Giveaway by Cik Hawa

Assalamualaikum


Mini Giveaway by Cik Hawa ini di anjurkan oleh Cik Hawa.
Dan disponsor oleh Jaa KechikAHR Online Shop & Mieya Atiera

Mari ramai2 meriahkan giveaway ini kerana hadiahnya berupa

Cash RM20

Shawl

Blouse

23 April, 2014

April - May GA by Amirah





-Tekan Banner untuk join-


Hadiah yang ditawarkan : 
1. Perfume Original
2. Kupon Pembelian Satin Skinz RM50
3. Shiseido Black Mask
4. Cathy Doll L-Gluthathione Magic Cream 138 ml
5. Tudung Akel
6. Charm Bracelet Bestfriend
7. Topup RM50
8. Topup RM10
9. Topup RM5
10. Blouse Merah


Pilihan hadiah saya : 
1. Tudung Akel
2. Cathy Doll L-Glutathione Magic Cream 138ml
3. Blouse Merah


Tarikh tamat : 15 / 5 / 2014


22 April, 2014

interview TESL UiTM selesai !

assalamualaikum chuollss.

as iollss gembar-gemburkan dalam entry yang lepas ( klik sini ), iolls pegi interview untuk program asasi TESL di  UiTM merbok sabtu minggu lepas. and thank you for semua yang tak putus-putus wish "goodluck" for me even IV dah lepas. ekekeke

alhamdulillah, everything is fine throughout the day. my father and i bertolak dari rumah pukul 1.30 ptg since iolls stay tak jauh dari UiTM merbok.

sesampai je dalam kawasan UiTM, iolls and my father melilau mencari fakulti pendidikan. i found it ! masuk aje fakulti tu tengok ramai rupanya yang hadir. maybe about 100+ orang yang hadir interview. ingatkan dh start rupanya interview yang sesi pagi belum habis (-_-) i checked my name in name list. iolls kena interview di panel 2. satu panel about 20 ppl ready (i guess)  untuk di'interview'. satu panel ada dua orang peng'interview'.

i was standing beside my father when a girl started to came closer me. she asked "awak sekolah mana" ? i answered her. she's from perlis but study in smk sultan abdul halim, ipoh if i'm not mistaken. and we become friends in a second ............... yeyy ! haha ^^ she's a bit peramah, that's why i can get in with her. then, a girl named aniqah , who is very soft-spoken joined us. but sadly, we're separated at last bcs different panel. the most tragic is when i didn't managed to ask their contact number ! i should have listened to my father to ask it earlier >< however, i wish i can meet them again, one day :')

at 3 p.m, writing test started. only one hour. question paper divided into two section:-

a) objective -macam standard comprehension skill (main bulat-bulat jawapan aje but kinda susah sikit. me, myself need to read the passage few times before answer hehe)

b) essay (that time, we got an essay about "malaysia have many intresting places that attract many tourists. how to promote malaysia?") 

then kitaorang habis exam about 4 p.m. the lecturer lah kut rasanya , tell us to that personal interview will start at 4.15 p.m. I looked again the name list in panel 2. i was quite shocked bcs my turn is 24th person ! huii, lambat tau dak. jeles tengok sape yang dapat turn awal tu balik awal T__T

everything was fine until my leg started to 'lenguh'  bcs waiting for a long time. masa pun berganjak sampai dah nak ke senja. my turn is nearly 7 p.m ! actually 6.50 p.m.

a bit nervous *of course* , i entered the room. you know what to do when you're entering interview room right?

i gave her my documents and she said "have a seat, fatin" . how pleasured i am. hahhahahaha xD

my interview session began like this :

"so ... fatin, why are you here today?"

a bit blurred for a second but then i answered her. what i answered both interviewers is secret. hehe, my answer is too funny to tell. hehehe so i only wrote what did she asked me here ;)

"what is the problems that we're facing to teach english subject to student" 

lebih kurang macam tu lah soalan yng dia tanya cause i tak ingat sangat.

"how to overcome this problems?"

"did you read newspaper?"

"what did you read"

part this i ingat. i answered them pasal mh370 and karpal singh. moral of the story, you need to know some current issues happening ! 

"oh ya, what happened to him?"


she asked this because i ada sebut pasal karpal singh before this.

"okayy,, .. do you have any question to ask me, fatin?"

aku jawab 'no' sebab aku memang tak terpikir nak tanya apa dah. yang aku pikir nak habiskan iv cepat2 and balik. freak out !

 hahahaha, then she gave back my original document. LOL,  i was a bit 'gagap' while speaking ! -,-"

that's all. actually, there's few more questions but i didn't remember.

sebelum iolss keluar bilik temuduga, dia cakap macam ni "Thank you for coming. goodluck !" 
iolls pun senyum and keluar sambil wish goodluck kepada yang masih berdiri dekat luar. hehe 

that's all yng dapat dikongsikan. teheee :D

17 April, 2014

Tawaran Asasi TESL UiTM

assalamualaikum !

apa khabar warga blogger sekalian? huhu, macam lama je tak online.dah lama tak blogwalking. yang tinggal link beserta mesej di cbox tu harap bersabar ye. nanti Iollss terjah blog korang k :)

back to the topic of the day. cewahh kau. haha, xD ok serious please !

tht day i checked dekat uitm punya portal sini (http://online.uitm.edu.my/) andddd i got this !!!



muahaha tak sangka boleh dapat sebab masa mintak tu pun suka-suka je =) ada sesiapa lagi yang dapat sama dengan FN ? sepp sikit ! huhu :D

anyone didn't know what is TESL ?

TESL stand for Teaching English as Second Language. Kiranya course ni ko memang belajar English yang tahap power-lah. Lepas ni, mantaplah segala skill grammar, writing, speaking and etc  ^^ wakaka

syarat dia at least english mesti dapat A-  itu syarat UiTM. Universiti lain tak tahulah.

ni baru tawaran untuk temuduga Program Asasi TESL UiTM je. Belum tentu lagi dapat ke tidak.
temuduga hari sabtu ni (19/4/14). pergi je lah kan temuduga tu, dapat tak dapat belakang kira. sambil tunggu keputusan permohonan matrikulasi dan UPU pulakk keluar. hehe

sesi temuduga terbahagi kepada 2 sesi :

Sesi I (ujian bertulis- 1jam)

Sesi II (temuduga secara lisan)

Oh, jangan tanya laa betapa kecutnya perut bila kena interview pastu ada sesi speaking pulakk tu. Lu tau gua punya grammar kalau sepaking terabur apatah lagi writing. tu belum cerita vocabulary lagi (-_-) masa spm bolehlah buat ikut suka tulis je apa yang aku rasa betul atas kertas, pastu sekali keluar result A- ! K

aku ni kalau bab nak speaking memang part paling lemah tambah-ii kalau nak interview macam ni. anyone can feel what i feel ?! haha, tapi bak pepatah di mana ada usaha di situ ada kejayaan.

study untuk temuduga
nak study apa? aku buka dictionary hafal apa yang patut and practising grammar. tu je. hihi, akak-akak senior ada agi nak tips ke tak, nak kena study apa lagi ? :')

what you need to know about interview.

haa, satu-satunya kunci kejayaan kepada temuduga yang aku belajar setelah membuat research, senior asek ulang benda yang sama. Always CONFIDENT ! yeahh, bila korang start buat pengenalan diri nanti, dari situ akan dinilai betapa banyak keyakinan dalam diri korang. so, speak clearly and stay confident! tak kira kalau grammar terabur ke, korang speaking guna English baku ke, confident je. kalau asek gagap cemana citer pulakk ?  haha, apa pun persediaan harus dibuat.

aku ada lerr buat research pasal peluang pekerjaan dlam bidang TESL ni. ingatkan peluang perkerjaan dia hanyalah jadi cikgu bahasa inggeris je. rupanya banyak lagi peluang pekerjaan yang hebat =D

iolls sertakan link untuk buat rujukan.

http://www.archereverdeen.com/2011/05/asasi-tesl-in-uitm.html

http://syahirahghani.blogspot.com/2013/04/tips-for-tesl-interview.html

Anyway, goodluck to alls. tak kira lah temuduga apa sekali pun. huhu =D












01 April, 2014

Hello April

Assalamualaikum :D

yeayy ! it's finally april ! huhu, alaa, buat syok xD first of all, mintak maap for gambar yg tak ada motif sama sekali =)

bulan april means, dah genap empat bulan aku duduk rumah lepas spm. menganggur. K .. actually, terfikir nak cari kerja sementara nak tunggu tawaran and blablabla .ye lah aku duduk rumah menambah lemak aje. seriously, pipi dah makin tembam. bukan aku yang cakap. my lil sister. huh, (-_-) *down kejap*

nak cari kerja. nak cari kerja. em termasuk dalam wishlist april. mihmihmih 







lagi satu, ke'sorry'an kepada sesiapa yg rasa blog ni lambat loading. bagi aku memang lambat. thats why malas nak update belog. asal hujung bulan je, line jadi slow macam ciput. geram seyh. em, maxis, maxis, hengko memang dengki dengan aku ea ? 


but don't worry. aku tengah cari 'penyelesaian' kepada semua problemo ni. nak edit header, nak edit sidebar lagi, kecikkan sikit cbox tu, and nak update bloglist ! harap lancar lah sikit nak loading lepas ni. 



*peace yooww* k, chaww dulu :*